Lauantai-ilta tässä yhteisöllisessä yksinäisyydessä. Kiitokset tuhannet kommenteista, olivat piristäviä.

Pyrin pitämään päivien kulusta kirjaa, mutta aina se ei aivan onnistu. Huomasin heränneeni lauantaihin, vaikka unisissa ajatuksissani pyöri perjantai. Rauhoittava ja vapauttava uni josta herättyään huomaa miten kammottavasti kulkee aika omia tuntemattomia polkujaan.

Uutiset liikkuvat Gazan kaistalta Kataiseen. Onkohan näillä kahdella jokin salainen yhteys? Ehkä molemmat mielen alueet ovat vahingoksi lähimmäisille. Gaza tuo lähi-itäinen mielentila, Katainen tuo kultalusikka suussa syntyneiden mentaalihenki. Miten helposti sitä juuttukaan tuohon kaikkeen päivittäiseen, informaatioon ja tylsiin uutisiin.

Oli aika jolloin jaksoin lukea irtisanomisista, lomautuksista ja vähennyksistä, mutta nykyään se on oikeastaan jo takana. Enää en jaksa, koska noiden taloudellisten katastrofien takana ei näytä koskaan olevan mitään todellista, kuten esimerkiksi että yritystä olisi johdettu huonosti. Ei. Syypäitä ovat itse talous, kasvottomat markkinat, Adam Smithin näkymätön käsi ja laiskat työläiset, joille potkut ja työttömyys ovat itse asiassa oikein.

Elämme eräänlaisessa suuressa talousnakkilassa. Jos työtä tekisivät pelkästään koneet, olisi huono tuottavuus tietenkin huonojen koneiden vika. Liikkeenjohdon kravattisonneissa ei tunnu koskaan olevan juuri mitään moittimista. Gazan ja Kataisen henki leijuu talousnakkilan tehokkaiden koneiden yllä. Nyt kysellään talouden mahdollista moraalia, mutta talouden mahdollinen moraali perustuu väärään ihmiskäsitykseen, jonkinlaiseen valistuksen harhaan, jonka mukaan yksilö olisi luoteeltaan kovin altruistinen. Näin ei mielestäni ole. Ihminen on ennen kaikkea ahne ja käy yhä ahneemmaksi näinä aikoina kun valtiovallan taloutta ohjaavaa kättä ei enää ole.

Talousgurujen näkökulmasta olemme tietenkin menossa oikeaan suuntaan, eli kohti hobbesilaista luonnontilaa - kaikkien sotaa kaikkia vastaan vapailla maailmanmarkkinoilla :)