Vapunaatto ja telkussa tietysti Agit Prop, kuinkas muuten. Yhä enemmän sisältöä, perkele. Substanssi, tuo päivän taikasana, tai oikeastaan yön, nyt kun hengiltä ryyppääminen on parhaassa vauhdissaan ja ilman lämpötila muutaman asteen pakkasen puolella. Kuu on lähes täysi, mikä tehostaa tunnelmaa. Menkää sinne missä muut ovat, mutta missä ovat muut?

Katselin taivasta, mutta en huomannut mitään erityisiä merkkejä, paitsi ehkä sen että tämä yö jäänee varsin unettomaksi. Miksi? Ihan muuten vaan. Haaveilijaa ei nukuta, vaikka yöllä tietenkin nukkua pitäisi, mistä haaveilijalle on viime aikoina väliin huomauteltu. Mutta mikä on yöllä taittaessa esimerkiksi keväistä merenrantaa, kun räntäkuurot vispaavat eetterin sekavan kirjaviksi kuvioiksi ja koillistuuli puhaltaa jostain pohjoisesta hyisen sihinän meren korviin.

Odotammeko hyökyaaltoa? Minä ainakin odoton jonkinmoista tulvaa.Kyllä sen pitäisi ennen pitkää nousta, tai jos ei ennen pitkää niin kohtuullisen ajan kuluessa, kuten useissa lakiteksteissä mainitaan virkatoimien toimitusajaksi. Olen varsin kohtuullinen ja niin ovat varmasti myös virkamiehet, koko ylväs katras, joka verovaroin palvelee ympärillä leijuvaa tietoturvayhteiskuntaa.

Jos hyökyaalto on tullakseen kohtuullisen ajan kuluessa, hyökkää se luultavasti oikealta, mutta jos ei sieltä niin vasemmalta tai sitten takaa. Hyökyaalto on sikäli kontingentti, että se on mahdollinen. Miksemme siis odotttaisi sitä, vaikkei se kuulu päivän välttämättömiin perustarpeisiin, jotka Maslow aikoinaan nimesi. Maslow'n etunimi oli Abraham. Hän asetti etusijalle fysiologiset tarpeet, niin että miksei sitten hyökyaalto noin fysiologisena ilmiönä olisi tarpeiden tarve, kuin täyttymätön toive, sisäinen mullistus vailla vertaa?

Kun fysiologiset tarpeet, kuten tässä tapauksessa sisäinen hyökyaalto on tyydytetty, kaipaa yksilö sen jälkeen turvallisuutta, yhteenkuuluvuutta ja rakkautta. Hyvä Maslow! Hyökyaalto sisäisenä ilmiönä on paitsi turvallinen, myös rakas ja suureen tilaan kerääntyneille yksilöille aivan kuin yhteinen kokemus.

Sisäisen hyökyaallon jälkeen  yksilö kaipaa arvonantoa ja haluaa kenties myös toteuttaa itseään. Jälkimmäinen käy esimerkiksi puhaltelemalla kohmeisiin käsiin. Ja arvonantoa, sitä saat lähinnä itseltäsi, sikäli kun osaat itseäsi arvostaa.

Tule aalto!